معرفی شهر استانبول
شهر استانبول ترکیه یکی از معروفترین شهرهای جهان است. چه کسی از شهرت این شهر استراتژیک که قارههای آسیا و اروپا را به هم وصل میکند، نشنیده است؟ آیا شما میخواهید اطلاعات کاملتری در زمینه این شهر ترکیه به دست آورید؟
استانبول امروزه به دلیل اینکه مرکز اقتصادی، فرهنگی و تاریخی ترکیه است، به یکی از بهترین گزینهها برای مهاجرت به این کشور تبدیل شده است. به طوری که سالانه ایرانیان زیادی برای اقامت در این شهر اقدام میکنند.
اگر به دنبال سفر به استانبول، چه برای گردشگری، چه برای کار یا تحصیل و چه برای مهاجرت هستید، قبل از هر چیز باید شناخت و اطلاعات کافی در مورد این شهر داشته باشید.
موقعیت استانبول
استانبول یکی از بزرگترین شهرهای ترکیه است که در شمال غربی این کشور قرار دارد. این شهر در عرض جغرافیایی 41.01 و طول جغرافیایی 28.95 واقع شده است. این منطقه در آبراه بسفر در شمال غربی ترکیه بین دریای سیاه و دریای مرمره در آسیا قرار دارد. به طوری که تنگه بسفر آن را به دو بخش اروپا و آسیا تقسیم میکند. همچنین بیش از 15 میلیون نفر یعنی 19 درصد از جمعیت ترکیه در این منطقه زندگی میکنند.
این شهر بهعنوان بیزانس در قرن هفتم قبل از میلاد توسط مهاجران یونانی از Megara تاسیس شد. در سال 330، کنستانتین کبیر، امپراتور روم، آن را پایتخت امپراتوری قرار داد. پس از آن از نظر وسعت و نفوذ رشد کرد و در نهایت به چراغ راه ابریشم و یکی از مهمترین شهرهای تاریخ تبدیل شد.
در این رابطه باید بدانید که این منطقه در طول تاریخ طولانی خود پایتخت تعدادی از کشورها و امپراتوریها بوده است. ازجمله پایتخت امپراتوری روم (330-395)، امپراتوری بیزانس (از 395 تا 1204 و از 1261 تا 1453) و امپراتوری عثمانی (1453-1922).
یکی از دلایل توجه امپراتوریهای مختلف به این شهر به جز موقعیت جغرافیایی آن، آب و هوا و زیبایی قابلتوجه آن است.
آب و هوا
استانبول به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و مجاورت با دریای سیاه و مدیترانه از نظر آب و هوا نیز بسیار غنی است.
از نظر ساختار کلی آب و هوای این شهر معتدل است. به طوری که تابستانها گرم و مرطوب و زمستانها بارانی و برفی است. البته با توجه به آب و هوای غنی، ممکن است تفاوتهای جدی در دمای هوا وجود داشته باشد.
استانبول شهری چهار فصل به شمار میرود. زمستانهای آن بارانی است، اگرچه به طور کلی هوا خیلی سرد نیست، اما در برخی سالها بارش برف دیده میشود. همچنین ممکن است روزهایی با باد شدید در زمستان وجود داشته باشد.
ماههای تابستان در این شهر گرم و خشک است. ایدهآلترین ماهها برای سفر به استانبول ماههای بهار است. به خصوص ماههای می و سپتامبر لذتبخشترین زمان برای سفر به استانبول هستند. دمای هوا که در زمستان بین 8 تا 10 درجه است، در برخی روزها به صفر درجه میرسد. میانگین دما در ماههای بهار حدود 20 درجه است و در تابستان، ممکن است تا 30 درجه افزایش یابد.
جمعیت شناسی
بر اساس نتایج سال 2021 که توسط موسسه آمار ترکیه (TUIK) تهیه شده است، کل جمعیت استانبول (جمعیت در محدوده شهرداری کلانشهر استانبول و شهرداریهای وابسته) 15 میلیون و 840 هزار و 900 نفر است.
استانبول در مجموع دارای 39 منطقه است که 14 منطقه در سمت آناتولی و 25 منطقه در سمت اروپا قرار دارد. بر اساس دادههای سال 2019، منطقه اسنیورت بیشترین جمعیت و ناحیه آدالار کمترین جمعیت این شهر را تشکیل میدهند.
65.06 درصد از ساکنان استانبول (10,097,862) در سمت اروپایی هستند و 34.94 درصد (5421405) از آنها در سمت آناتولی ساکناند. این شهر بیست و دومین شهر پرجمعیت جهان است و در فهرست پرجمعیتترین شهرها از نظر جمعیت قرار دارد.
ساختار و شکل شهر استانبول مدام در حال تغییر است. در طول دورههای یونان، روم و بیزانس، تجدید و رشد قابلتوجهی در شبهجزیره تاریخی قسطنطنیه، در گالاتا (پرا که بعدها به نام بی اوغلو شناخته شد)، کلسدون (کادیکوی) و هریسوپولیس (Üsküdar) تجربه شد.
در زمانهای قدیم، تمام نواحی استانبول فعلی شهرهای مستقل بودند. امروزه این منطقه بهعنوان کلانشهر قسطنطنیه قدیم در نظر گرفته میشود. زیرا شهر از همان زمان توسعه یافته و نوسازی شده است. به طوری که ساختمانهای بسیار بلند ساخته شده در سالهای اخیر با در نظر گرفتن رشد سریع جمعیت ساخته شدهاند. همچنین با توجه به گسترش سریع شهر، مسکن عموما به سمت حاشیه شهر حرکت میکند.
اقتصاد استانبول
استانبول از نظر اقتصادی بزرگترین شهر کشور ترکیه است. این منطقه مهمترین مرکز اقتصادی ترکیه است که فرصتهای شغلی را برای 20 درصد نیروی کار فراهم کرده و 22 درصد از تولید ملی را تامین میکند. همچنین 40 درصد از کل مالیاتهای ایالت را میگیرد و 55 درصد صادرات را تولید میکند.
سهم استانبول از تولید ناخالص داخلی حدود 622 میلیارد و 762 میلیون لیر (175 میلیارد دلار) در سال 2014 بود که نشان میدهد این شهر یک سوم تولید ناخالص داخلی کشور را در اختیار دارد.
سرانه درآمد ناخالص ملی در سال 2014 حدود 12.12 هزار دلار بود؛ در حالی که این رقم در استانبول به 19.9 هزار دلار رسیده است.
اطلاعات اداره آمار ترکیه حاکی از آن است که درآمد صادرات ترکیه در سال گذشته 142.5 میلیارد دلار بوده که سهم استانبول از این میزان 76.2 میلیارد معادل 53.4 درصد است.
ازجمله محصولات برجسته استانبول میتوان به پنبه، میوه، آفتابگردان، زیتون و تنباکو و مهمترین صنایع آن محصولات غذایی، منسوجات، روغن، لاستیک، چرم و محصولات شیمیایی، داروسازی، الکترونیک، شیشه و مونتاژ ماشینآلات اشاره کرد.
گردشگری یکی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی این شهر است که به لطف زیرساختهای متمایز برای خدماترسانی به گردشگران، درصد زیادی از درآمد این شهر را به خود اختصاص میدهد. جالب است بدانید که این شهر بهعنوان پایتخت مشترک فرهنگ اروپا برای سال 2010 انتخاب شد. به طوری که بیش از 13.4 میلیون بازدیدکننده خارجی در سال 2018 به استانبول آمدند که آن را به هشتمین شهر پربازدید در جهان تبدیل کرد.
استانبول میزبان رویدادها، برنامهها و جشنوارههایی در زمینههای مختلف علمی، هنری، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی است که به جلبتوجه و افزایش درآمد آن کمک میکند. آمارها حاکی از آن است که 35 میلیاردر در آن زندگی میکنند که در این زمینه این شهر را در رتبه چهارم جهان قرار میدهد.
معروف ترین جاذبه های گردشگری
مناطق باستانشناسی و مقاصد گردشگری بسیاری در استانبول ترکیه وجود دارد. هر ساله میلیونها گردشگر خارجی از کشورهای مختلف جهان از این شهر و آثار تاریخی آن بازدید میکنند.
در اینجا معروف ترین جاذبههای این منطقه که باید در سفر به ترکیه از آنها دیدن کنید، آورده شده است:
- ایاصوفیه: یکی از زیباترین جاذبههای توریستی ترکیه است. این اثر ابتدا کلیسا بود و سپس به مسجد اسلامی تبدیل شد.
- مسجد سلطان احمد: به این مسجد «مسجد آبی» نیز میگویند و زیبایی رنگها و طرحهای معماری باشکوه آن را به یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری این شهر تبدیل کرده است.
- بازار مسقف: در منطقه فاتح واقع شده است و بنای آن به قرن پانزدهم میلادی برمیگردد که آن را به یکی از قدیمیترین و مهمترین بناهای تاریخی شهرهای ترکیه، استانبول تبدیل کرده است.
- جزایر پرنسس در دریای مرمره
- جنگلهای بلگراد
- خیابان استقلال: این خیابان با 1400 متر طول، در نزدیکی میدان تقسیم قرار دارد. ساخت آن به زمان امپراتوری بیزانس برمیگردد.
در صورتی که قصد تحصیل و مهاجرت به این شهر را دارید، ضمن توجه به موارد فوق، یکی از حوزههایی که باید بررسی کنید سیستم آموزشی و دانشگاههای این شهر است. بنابراین توصیه میکنیم که قبل از مهاجرت و اخذ پاسپورت ترکیه اطلاعات لازم را در زمینه مراکز آموزشی این شهر به دست آورید.
مراکز آموزشی در استانبول
این منطقه علاوه بر استحکام زیرساختهایش از نظر حملونقل، مراکز بهداشتی و غیره، به مقصدی برای دانش آموزان و دانشجویان و انتخاب اول آنها بدون مهاجرت به شهرهای اروپایی تبدیل شده است. برخی از مهمترین مدارس و دانشگاههای این شهر ترکیه عبارتاند از:
مدارس استانبول
پیدا کردن مدرسه مناسب برای فرزند یکی از دغدغههای اصلی بسیاری از خانوادههای بینالمللی هنگام نقلمکان به یک کشور یا شهر جدید است. شهر استانبول در ترکیه با خدمات آموزشی متنوع خود متمایز است، زیرا صدها مدرسه در محلههای آن واقع شدهاند که بهترین خدمات را به دانش آموزان ترک و خارجی ارائه میدهند.
دانشآموزانی که در استانبول تحصیل میکنند مدارک تحصیلی کسب میکنند که در سراسر جهان به رسمیت شناخته شده است. این شهر دارای جامعه ای متنوع، پذیرا و پر جنب و جوش است که به دانشجویان بینالمللی یک تجربه فرهنگی منحصر به فرد در محیطی زیبا ارائه میدهد. تحصیل در استانبول یک مسیر عالی برای ورود به دانشگاههای بین المللی مشهور جهان است.
توجه داشته باشید که اکثر مدارس ترکیه شعبههای متعددی در شهرهای ترکیه و سایر ایالتها دارند که ازجمله مدارس معروف استانبول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدارس بینالمللی آینده: مدارس آینده یکی از معروف ترین مدارس ترکیه است.
- مدارس بینالمللی الاقصی: برنامه درسی خود را به زبانهای عربی، ترکی و انگلیسی تدریس میکند.
- مدرسه بین المللی بریتانیا: یکی از مهم ترین و بهترین مدارس ترکیه، برنامه درسی انگلیسی IGCSE و برنامه دیپلم بین المللی مدرک کارشناسی را علاوه بر برنامه درسی ملی ترکیه دنبال می کند.
- مدارس آمریکایی (IAS): این مدرسه که در منطقه باشاکشهیر واقع شده است، یکی از بهترین مدارس است که هدف اصلی آن ارائه آموزش با کیفیت بالا بر اساس برنامه درسی آمریکایی است، کادر آموزشی آن متمایز است و دانش آموزان را از ابتدایی تا دبیرستان می پذیرد.
- مدرسه کانادایی (FLORYA): این مدرسه برنامههای درسی کانادایی و ترکی را ارائه میدهد، بیش از 44 ملیت را گرد هم میآورد، یک محیط آموزشی پرنشاط که به دانشآموز اجازه میدهد تا خود را با استفاده از پتانسیلهای خود به بهترین شکل، که توسط وزارت آموزش ترکیه به رسمیت شناخته شده است، درک کند.
دانشگاه های استانبول
شهر استانبول دارای معروفترین و پیشرفتهترین دانشگاههای بینالمللی ترکیه است و دانشجویان از تمام مناطق ترکیه و بسیاری از کشورهای اروپا و خاورمیانه برای تحصیل به این شهر میآیند.
موسسههای زیر در میان برجستهترین دانشگاههای استانبول ترکیه قرار دارند:
- دانشگاه استانبول: این دانشگاه قدیمیترین دانشگاههای ترکیه است که پایهگذاری آن به اواسط قرن پانزدهم میلادی بازمیگردد.
- دانشگاه بوغازیچی: در سال 1971 تاسیس شد و شامل رشتههای بسیاری است که معروفترین آنها مهندسی عمران و مهندسی کامپیوتر است.
- دانشگاه ترکی-آلمانی: شامل 2 موسسه + 5 دانشکده است که در سال 2010 بر اساس توافقنامه بین ترکیه و آلمان تاسیس شد.
- دانشگاه فنی: بهترین خدمات آموزشی را دارد و بسیاری از رشتهها را ارائه میدهد که از معروفترین آنها مهندسی نفت، مهندسی هوانوردی و همچنین معماری است.
- دانشگاه فنی یلدیز: معروفترین رشتههای تخصصی آن مکاترونیک و مهندسی هوانوردی است.
ضمن اینکه این شهر از سطح آموزشی خوب و باکیفیتی برخوردار است، زیرساختهای آن نیز برای حملونقل مناسب است. به طوری که مسافرت و تردد را راحت میکند.
حمل و نقل
یکی از مواردی که باعث افزایش تقاضا برای تحصیل، سرمایهگذاری املاک و اقامت در استانبول شده، تنوع حملونقل و وجود بزرگراهها و فرودگاهها است.
در این منطقه جابهجایی و تردد در شهر راحت است و میتوانید از طریق مسیرهای مختلف زمینی، دریایی و هوایی رفتوآمد کنید. همچنین حرکت بین محلههای آن از طریق شبکه گسترده جادهها و ایستگاههای قطار در سراسر شهر برای شما آسان است.
در اینجا معروف ترین وسایل حملونقل در این شهر آمده است:
اتوبوس های عمومی
در استانبول ترکیه روزانه بیش از 7000 اتوبوس برای جابهجایی مسافران فعالیت میکنند که در 800 خط اتوبوس توزیع شدهاند. برای سوار شدن به اتوبوسها به کارت الکترونیکی نیاز دارید و باید آن را به مبلغی که میخواهید شارژ کنید.
اتوبوس در این منطقه یکی از ارزانترین وسایل حملونقل است که هزینه سوارشدن در آن حدود 5.5 لیر و برای دانش آموزان 2.66 لیر است.
مترو استانبول
تقاضا برای استفاده از مترو در استانبول ترکیه به دلیل سرعت و بهموقع بودن آن و همچنین عدم مانع تراکم ترافیک افزایش یافته است. چندین خط وجود دارد که مترو از طریق آنها فعالیت میکند که معروفترین آنها خط M1 است که ایستگاه فرودگاه بینالمللی آتاتورک و ایستگاه ینیکاپی را به هم متصل میکند.
علاوه بر آن وجود چندین خط مترو وجود دارد که شهرهای مختلف ترکیه را به استانبول متصل میسازد.
اتوبوس مترو
اتوبوس مترو یکی از سریعترین وسایل حملونقل این شهر ترکیه است و تمام محلههای استانبول در آسیا و اروپا را به هم متصل میکند.
هزینه سوارشدن به مترو به دلیل سرعت و ازدحام در مقایسه با اتوبوسها به 8.13 لیر ترکیه برای کل مسافت افزایش یافته است. البته دانش آموزان باید هزینه پایینتری پرداخت کنند.
تراموا
این یک شبکه راهآهن است که با انرژی الکتریکی کار کرده و کل مناطق استانبول را به یکدیگر متصل میکند. تعداد خطوط این شهر 4 خط (T1، T2، T3، T4) است و تعداد کاربران تراموا بیش از یک میلیون مسافر در روز تخمین زده میشود.
تاکسی ها
تاکسیها نیز یکی از برجستهترین و پرکاربردترین وسایل حملونقل در استانبول هستند. این وسیله نقلیه برای خدماترسانی به شهروندان ترکیه و همچنین گردشگران، بهویژه پس از ورود آنها به فرودگاه، در دسترس است.
سخن آخر
به این علت که امروزه ایرانیان زیادی برای سفر، تحصیل و اقامت در ترکیه اقدام میکنند، سعی کردیم به معرفی استانبول بهعنوان یک شهر جهانی بپردازیم. برای همانطور که ذکر شد، این شهر به دلیل موقعیت جغرافیایی خود فرهنگ بسیاری از ملل را در خود جای داده است.
در این مطلب موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی آن ذکر شد. همچنین به جمعیت شناسی و اقتصاد این منطقه پرداختیم. اگر قصد تحصیل در ترکیه را دارید با مطالعه این مقاله شناخت کلی در مورد بهترین مدارس و دانشگاههای آن به دست میآورید و راههای ارتباطی و حملونقل در این شهر را بهتر میشناسید.
آیا شما عزیزان نیز قصد تحصیل یا مهاجرت به استانبول دارید؟ مشاوران مهاجرت به ترکیه در موسسه آرال گام با انتخاب بهترین مسیر مهاجرتی، شما را در مراحل مهاجرت به این کشور همراهی میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید