موسسه مهاجرت به ترکیه آرال‌ گام

همه‌چیز دربارۀ اقامت ترکیه و انواع و روش‌های آن

مهاجرت کیملیک کارت ترکیه

اگر شما هم به‌دنبال گرفتن اقامت در یک کشور خارجی هستید و ترکیه را مد نظر قرار داده‌اید، این مطلب را از دست ندهید. کشور ترکیه به دلیل داشتن مزایای بسیارش یکی از بهترین کشورها برای سکونت است که مردم از سراسر دنیا می‌توانند به دو شکل موقت و دائم، اقامت آن را دریافت کنند. پس از دریافت اقامت، فرد می‌تواند به‌طور موقت در مدت‌زمان مشخص یا به شکل دائمی در ترکیه زندگی کند و اقامت خود را تمدید کند. در این مطلب قصد داریم به همۀ آنچه باید دربارۀ اقامت ترکیه بدانید، از انواع اقامت‌ها تا روش‌های موجود، مراحل، هزینه‌ها و تفاوت اقامت با شهروندی ترکیه بپردازیم.

اقامت ترکیه

انواع اقامت ترکیه

ورود به خاک ترکیه و اقامت در آن به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که هر کدام از این روش‌ها شرایط و مدت‌زمان خاص خودشان را دارند. به‌طور کلی اقامت در این کشور را می‌توان به ۲ دستۀ اقامت موقت و اقامت دائم تقسیم کرد که در ادامه به شرح هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت.

اقامت موقت ترکیه

اقامت موقت ترکیه برای آن دسته از افرادی صادر می‌شود که قصد دارند با اهداف تحصیلی، کاری و… به مدت محدودی در ترکیه بمانند. این نوع اقامت، زمان مشخصی دارد و اعتبار آن در برخی شرایط قابل تمدید است. روش‌های دریافت اقامت موقت ترکیه عبارت‌اند از:

اقامت تحصیلی

یکی از آسان‌ترین روش‌های دریافت اقامت موقت ترکیه، اقامت تحصیلی است. در سال‌های اخیر، ترکیه از نظر علمی و آموزشی پیشرفت قابل توجهی داشته است و برخی از دانشگاه‌های آن دارای کیفیت و اعتباری جهانی هستند که خوشبختانه درهایشان به روی دانشجویان سراسر دنیا نیز باز است و افراد می‌توانند از طریق دریافت ویزای تحصیلی به این کشور مهاجرت کنند. 

شرط این مهاجرت و دریافت اقامت تحصیلی، داشتن نامۀ پذیرش و ثبت‌نام در یکی از دانشگاه‌های ترکیه است. مدت این اقامت به مقطع تحصیلی دانشجویان بستگی دارد و به‌طور معمول دانشجویان مقطع کارشناسی می‌توانند به مدت ۴ سال، دانشجویان کارشناسی ارشد ۲ سال و دانشجویان دکتری ۴ سال در ترکیه بمانند و به اهداف آموزشی خود برسند. این مدت‌زمان ۱ تا ۲ سال قابل تمدید نیز هست.

اقامت کاری

از دیگر روش‌های اقامت موقت در ترکیه، اقامت کاری است که برای دریافت آن فرد ابتدا باید یک کارفرما و موقعیت شغلی مناسب در یکی از موسسات و شرکت‌های ثبت‌شده در ترکیه پیدا کند و پس از انجام مصاحبه و طی مراحل لازم مثل دریافت مجوز کاری و تایید ادارۀ کار ترکیه و…، می‌تواند به ترکیه برود و در مدت‌زمان مشخصی که در قرارداد کاری‌اش ذکر شده است، آنجا ساکن شود و زندگی کند. 

اقامت شغلی هر ۲ سال قابل تمدید است و برای دریافت آن، تسلط نسبی بر زبان ترکی ضروری است. نکتۀ مهم در رابطه با اقامت کاری این است که اگر فرد به‌طور مداوم چندسال در ترکیه بماند و قرارداد خود را تمدید کند، می‌تواند برای دریافت اقامت دائم و شهروندی ترکیه نیز اقدام کند.

اقامت از طریق خرید ملک

یکی دیگر از روش‌های رایج دریافت اقامت موقت ترکیه، خرید ملکی به ارزش ۲۰۰ هزار دلار است. این روش را می‌توان جزو آسان‌ترین روش‌های مهاجرت به ترکیه و دریافت اقامت در این کشور دانست؛ زیرا برای انجام آن تنها نیاز به سرمایه و یافتن ملک و خرید آن است. به این منظور فرد می‌تواند خودش به شکل مستقیم با حضور در ترکیه و جست‌وجو، ملک مورد نظرش را پیدا کند یا انجام این کار را به موسسات و آژانس‌های املاکی مربوطه بسپارد. اقامت از طریق خرید ملک نیز قابل تمدید است و مثل اقامت کاری، درصورت تمدید پیوسته، پس از چند سال فرد می‌تواند اقامت دائم ترکیه را دریافت کند.

اقامت دائم ترکیه

نوع دیگر اقامت ترکیه، اقامت دائم است که اگر فرد به مدت ۸ سال در ترکیه حضور داشته باشد و در ۳ سال آخر هیچ‌گونه کمک مالی از نهادهای اجتماعی و دولت ترکیه نگرفته باشد و همچنین غیبت زیادی نداشته باشد، قادر به دریافت آن است. روش‌های دریاقت اقامت دائم ترکیه عبارت‌اند از:

اقامت از طریق خرید ملک

خرید ملک در ترکیه تنها برای دریافت اقامت موقت کاربرد ندارد و یکی از بهترین روش‌های دریافت اقامت دائم ترکیه نیز هست. با این تفاوت که در اقامت دائم، ملک خریداری‌شده باید ارزشی معادل ۴۰۰ هزار دلار یا بیشتر داشته باشد. فردی که موفق به انجام این کار شود، می‌تواند پس از ۳ سال به شرط حضور همیشگی در ترکیه (حداقل ۱۱ ماه در طول هر سال) اقامت دائم این کشور را دریافت کند.

خرید ملک در ترکیه

اقامت از طریق سرمایه‌گذاری

روش دیگری که برای دریافت اقامت دائم ترکیه رایج است و به سرمایه‌داران توصیه می‌شود، سرمایه‌گذاری در بورس یا یکی از بانک‌های ترکیه است. مبلغ این سرمایه باید در حدود ۵۰۰ هزار دلار باشد که می‌تواند به شکل خرید سهام، اوراق بهادار و افتتاح سپرده بانکی به کار گرفته شود. برای دریافت اقامت با این روش، فرد باید حداقل ۶۰ روز در ترکیه حضور داشته باشد و بعد از ۳ الی ۶ ماه می‌تواند پاسپورت ترکیه را دریافت کند.

اقامت از طریق ازدواج

یکی دیگر از روش‌های دریافت اقامت ترکیه و تابعیت آن، ازدواج با یکی از شهروندان و ساکنان این کشور است که روش چندان رایجی نیست اما امکان‌پذیر است! برای انجام این کار رعایت برخی شروط لازم است که شامل موارد زیر می‌شود:

  • فرد باید بالای ۱۸ سال باشد
  • ازدواج باید در کشور ترکیه ثبت شده باشد
  • حداقل ۳ سال از زمان ازدواج گذشته باشد
  • زوج باید ثابت کنند که با هم زندگی می‌کنند و این ازدواج صوری نیست
  • زوج باید تمکن مالی لازم را برای زندگی در ترکیه داشته باشند
  • زوج نباید مسائل و مشکلات امنیتی داشته باشند
  • زوج باید مسکن داشته باشند یا توانایی تهیۀ آن را داشته باشند

روش‌های فوق، رایج‌ترین روش‌های گرفتن اقامت ترکیه هستند. شما می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر دربارۀ اقامت موقت و دائم در این کشور، با کارشناسان آرال گام در تماس باشید.

مراحل دریافت اقامت ترکیه

دریافت اقامت کشور ترکیه دارای مراحلی است که فرد باید به دقت آن‌ها را طی کند تا در فرایند دریافت اقامتش مشکلی پیش نیاید. این مراحل عبارت‌اند از:

مرحلۀ اول: تکمیل فرم راندوو

پرکردن این فرم که درواقع همان فرم درخواست مصاحبه است، نخستین گام برای دریافت اقامت ترکیه به حساب می‌آید. به این منظور فرد باید به سایت ادارۀ مهاجرت ترکیه (e-ikamet.goc.gov.tr) مراجعه کند و اطلاعات لازم را در فرم‌های مربوطه وارد کند. این اطلاعات بسیار مهم‌اند و باید با دقت بالایی وارد شوند تا متناقض نباشند و درخواست رد نشود. پس از تکمیل فرم راندوو، تاریخ مصاحبه از طریق پیامک یا ایمیل برای فرد ارسال می‌شود تا در زمان مقرر برای انجام آن به ادارۀ مهاجرت مراجعه کند.

مرحلۀ دوم: نوترکردن اجاره‌نامه

نوترکردن اجاره‌نامه به معنی تایید اجاره‌نامۀ خانه در یکی از دفاتر اسناد رسمی ترکیه است. درواقع نوتر به معنای دفترخانه یا دفتر اسناد رسمی است و نوترکردن یعنی دریافت تایید از سوی این دفاتر. به این ترتیب فرد در این مرحله باید اجاره‌نامۀ منزل خود را به همراه پاسپورت و مدارک شناسایی، به یکی از این دفاتر ببرد و به تایید آن‌ها برساند. در سال جدید، حضور صاحبخانه در نوتر نیز اجباری شده است و برای هر یک از اعضای خانواده یک اجاره‌نامه در نظر گرفته می‌شود. هزینۀ این کار حدوداً ۴۰۰ الی ۵۰۰ لیر است.

مرحلۀ سوم: خرید بیمه

خرید بیمه درمانی یکی دیگر از مراحل دریافت اقامت ترکیه است که ثبت آن برای افراد خارجی که در خاک ترکیه حضور دارند ضروری است تا در صورت بروز بیماری یا حادثه بتوانند از خدمات درمانی در ترکیه بهره‌مند شوند. این بیمه را هم می‌توان به شکل حضوری هم غیرحضوری و آنلاین خریداری کرد.

مرحلۀ چهارم: دریافت کد مالیاتی

یکی از ضروری‌ترین مراحل اخذ اقامت در کشور ترکیه، دریافت کد مالیاتی است؛ زیرا به کمک آن می‌توان پرداخت‌های دولتی مثل هزینۀ خاک و کارت و… را انجام داد. مدارک لازم جهت دریافت این کد عبارت‌اند از پاسپورت، سیمکارت فعال، اجاره‌نامۀ منزل و قبض آب یا برق که به نام متقاضی باشد. با این مدارک و سپس پرکردن فرم‌های مربوطه، فرد می‌تواند کد مالیاتی خود را دریافت کند. گرفتن کد مالیاتی به ۲ روش زیر امکان‌پذیر است:

  1. مراجعۀ حضوری به ادارۀ مالیات یا همان ادارۀ ورگی
  2. مراجعه به سایت ادارۀ مالیات به آدرس  https://ivd.gib.gov.tr/

کد مالیاتی ترکیه

مرحلۀ پنجم: دریافت نوماراتاژ

نوماراتاژ برگه یا سندی است که حاوی اطلاعات محل زندگی فرد مثل شماره و آدرس دقیق خانه است. برای دریافت این برگه، فرد باید عکس سند خانه و اطلاعات آن را به همراه پیامک قرار مصاحبه با ادارۀ مهاجرت، به شهرداری ببرد و نوماراتاژ را دریافت کند. نکتۀ مهم این است که به ازای هر یک از اعضای خانواده، یک نوماراتاژ نیاز است.

مرحلۀ ششم: پرداخت حق خاک ترکیه

در این مرحله فرد باید به کمک کد مالیاتی دریافت‌شده، حق خاک ترکیه را پرداخت کند. این کار را هم می‌توان به شکل حضوری در ادارۀ مالیات هم به شکل آنلاین و از طریق سایت انجام داد. این هزینه برای افراد زیر ۱۸ سال ۴۰ دلار و برای افراد بالای ۱۸ سال ۸۰ دلار تعیین شده است.

مرحلۀ هفتم: انجام مصاحبه

پس از انجام همۀ مراحل فوق، فرد باید طبق تاریخی که در پیامک دریافتی از سوی ادارۀ مالیات درج شده بود، برای مصاحبه حاضر شود. در این مرحله برای متقاضی پرونده‌ای تشکیل می‌شود و نزد کارشناس می‌رود تا اقدامات لازم را انجام دهند. هنگام مصاحبه، اثبات تمکن مالی، اطلاعات فردی و اطلاعات محل سکونت خواسته می‌شود و به همین دلیل بهتر است متقاضی، گردش حساب بانکی ترکیۀ خود را در کنار مدارک شناسایی و اجاره‌نامۀ خانه را در زمان مصاحبه به همراه داشته باشد.

مرحلۀ هشتم: دریافت کیملیک کارت

پس از طی مراحل قبلی و تایید مصاحبه، به فرد ۱۰ الی ۱۵ روز زمان داده می‌شود تا مدارک لازم را جهت دریافت کیملیک کارت تحویل دهد. کیملیک کارت همان کارت اقامت ترکیه است که نشان می‌دهد فرد می‌تواند به‌عنوان مقیم این کشور در آن حضور داشته باشد. درصورت تایید مدارک، کیملیک کارت پس از ۱۰ روز صادر می‌شود و برای فرد ارسال خواهد شد. مدارک لازم جهت دریافت این کارت عبارت‌اند از:

  • پاسپورت و یک کپی رنگی از آن
  • کپی یکی از صفحات پاسپورت که مهر ورود روی آن حک شده است
  • فرم پُرشدۀ درخواست اجازۀ اقامت
  • کد ورگی یا همان کد مالیاتی دریافت‌شده
  • اصل بیمه‌نامه سلامت همراه با مهر و امضا (به‌غیر از افراد زیر ۱۸ سال و بالای ۶۵ سال)
  • گواهی تمکن مالی
  • گواهی عدم سوء پیشینه قضایی
  • ۴ قطعه عکس ۶‍*۴
  • اصل اجاره‌نامه یا سند ثبتی ملک در نوتر ترکیه
  • کپی اجاره‌نامۀ رسمی دارای مهر دفاتر اسناد رسمی
  • دریافت برگۀ تولد از کنسولگری برای افراد زیر ۱۸ سال

کیملیک کارت ترکیه

ریجکت‌شدن درخواست اقامت ترکیه و اعتراض به آن

در برخی از موارد به دلیل وجود نقص و مشکلات در هر یک از مراحلی که در بخش قبلی به آن اشاره شد، ممکن است درخواست اقامت رد شود. شایع‌ترین دلایل این امر تکمیل اشتباه فرم‌ها، ارائۀ بیمۀ نامعتبر، اجاره‌نامۀ غیرواقعی و… است که درصورت بروز چنین اتفاقی، نامۀ ترک خاک از سوی ادارۀ مهاجرت ترکیه برای فرد ارسال خواهد شد و براساس این نامه، او ۱۰ روز فرصت دارد که از ترکیه خارج شود. اگر فرد بیشتر از زمان مذکور در این کشور بماند، هنگام خروج جریمه خواهد شد. 

البته به محض دریافت نامۀ ترک خاک، درهای امید بسته نمی‌شود و هنوز یک راه وجود دارد و آن اعتراض به تصمیم ادارۀ مهاجرت است که از لحاظ قانونی به فرد این امکان را می‌دهد که در دادگاه حضور یابد و از خود دفاع کند. قبول‌شدن یا رد این اعتراض بستگی به شرایط هر فرد دارد.

تفاوت اقامت و شهروندی ترکیه

 برخلاف تصور خیلی از افراد داشتن اقامت ترکیه به معنی شهروندی ترکیه نیست و این دو باهم متفاوت‌اند. کسی که برای مدت‌زمان مشخصی اقامت این کشور را دارد، از امتیازاتی برخوردار می‌شود اما با شهروند ترکیه و حقوقی که او دارد کاملاً برابر نیست. برای مثال با داشتن اقامت می‌توان در ترکیه کار کرد، تحصیل کرد، زندگی کرد، اما نمی‌توان در انتخابات شرکت کرد. برای درک بهتر این موضوع به جدول زیر توجه کنید:

ویژگی‌ها اقامت ترکیه شهروندی ترکیه
حق رای ندارد دارد
امکان لغو دارد ندارد
نیاز به تمدید دارد ندارد

سخن پایانی

کشور ترکیه یکی از مقصدهای محبوب مهاجرت و اقامت نزد ایرانیان است. دریافت اقامت این کشور به دو شکل موقت و دائم امکان‌پذیر است که هر یک از این موارد به روش‌های مختلفی انجام می‌شوند و شرایط خاص خودشان را دارند که پس از طی مراحل لازم، کیملیک کارت یا همان کارت اقامت برای فرد صادر می‌شود. در این مطلب به روش‌های دریافت اقامت ترکیه، مراحل آن و تفاوت اقامت با شهروندی ترکیه پرداختیم. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره‌های لازم در این باره، با مشاوران آرال گام تماس بگیرید.

اشتراک گذاری
How useful was this post for you?
1
2
3
4
5
4.8 از 5 از 4 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *