آزمون تومر راهنمای جامع شرکت در آزمون بینالمللی زبان ترکی استانبولی
آزمون تومر یک آزمون معتبر برای دریافت مدرک زبان ترکی است. این آزمون در بیشتر دانشگاههای کشور ترکیه و همچنین موسسات مختلفی در سطح دنیا برگزار میشود و متقاضیان مهاجرت تحصیلی در این آزمون شرکت میکنند. همانطور که میدانید پیش نیاز مهاجرت به بیشتر کشورها تسلط به زبان آن کشور و یا زبان انگلیسی است؛ پس اگر قصد مهاجرت تحصیلی و یا دریافت بورسیه تحصیلی در ترکیه را دارید، آزمون تومر از ضروریترین پیش نیازها برای مهاجرت شما به کشور ترکیه میباشد.
آزمون تومر یک آزمون بینالمللی مانند آزمونهای آیلتس و تافل است، علاوه برآن مدرک تومر نشان میدهد که فرد، دانش کافی برای تحصیل در ترکیه به زبان ترکی را دارد. امروزه این آزمون در ایران و در شهرهای تهران و تبریز نیز به طور منظم برگزار میشود.
آزمون تومر چیست
اصطلاح تومر (Tomer) از حروف مخفف عبارت (Türkçe Öğretim Merkezi) تشکیل شده و به معنای “مرکز آموزش زبان ترکی” است. این آزمون اهمیت زیادی برای ورود به بیشتر دانشگاههای ترکیه دارد. آزمون تومر در دانشگاههایی که در آنها دروس به زبان ترکی تدریس میشود، بسیار مهم و کاربردی است. این آزمون تمامی دانش داوطلب را در تمامی بخشهای ترکی استانبولی مورد سنجش قرار میدهد. بخشهای آزمون تومر عبارتند از:
- بخش شنیداری (Listening)
- بخش نوشتاری (Listening)
- بخش خواندن (Reading )
- بخش ساختار (Structure )
- تولید گفتار (Spoken Production)
- تعامل در کلام (Spoken Interaction)
این آزمون شامل 100 سوال است که فرد متقاضی باید آن را در مدت 240 دقیقه پاسخ دهد. نتایج این آزمون شامل چند سطح است که ظرف مدت 3 تا 15 روز بعد از انجام آزمون به فرد اطلاع داده میشود.
زمانی که نام آزمون مهاجرتی را میشنویم، در دیدگاه اول با خود فکر میکنیم که این آزمون ممکن است مهاجرت به آن کشور را غیر ممکن کرده ویا درصد موفیقتتان در آن پایین باشد. اما در این مطلب قصد داریم که شما را با آزمون تومر آشنا کنیم تا بتوانید به خوبی خود را برای شرکت در این آزمون آماده کنید. هر کسی که هدف بزرگی در زندگی داشته باشد، با ایمان به آن و با بیشترین تلاش به هدف خود میرسد؛ پس اگر قصد مهاجرت به ترکیه را دارید، با کمی تلاش میتوانید این آزمون را پشت سر بگذارید.
مدارکی که برای ثبت نام آزمون تومر نیاز دارید
آزمون تومر مانند هر آزمون دیگر نیازمند مدارک معتبری است. برای ثبت نام در این آزمون، شما به دو قطعه عکس، کپی پاسپورت و کپی شناسنامه که به زبان ترکی ترجمه شده باشد، نیاز دارید. به همین دلیل اگر اعتبار پاسپورت شما به پایان رسیده است و یا پاسپورت ندارید، باید خیلی سریع برای دریافت پاسپورت جدید اقدام کنید.
همین امر ممکن است برای آقایانی که کارت معافیت یا پایان خدمت ندارند باعث مشکلاتی شود، چرا که دریافت پاسپورت فقط با کارت پایان خدمت و یا کارت معافیت امکان پذیر است. اما جای نگرانی نیست، همانطور که گفتیم شما میتوانید ترجمه رسمی شناسنامه خود که به زبان ترکی است را برای شرکت در آزمون آماده کنید. همچنین اگر مشغول به تحصیل هستید، میتوانید از گواهی اشتغال به تحصیل و سایر مدارک مورد نیاز برای دریافت پاسپورت اقدام کنید. تلاش کنید که پاسپورت خود را دریافت کنید، چرا که با این کار گام بزرگی را برای دریافت مدرک تومر برداشتهاید.
مسئله دیگر این است که شما میتوانید برای آمادگی در این آزمون، در کلاسهای زبان تومر در ایران ثبت نام کرده و بعد از اینکه مهارتهای لازم را کسب کردید، از طریق نمایندگیهای مجازی که در ایران فعالیت دارند هزینه ثبت نام را پرداخت و در آن شرکت کنید.
هزینه شرکت در آزمون تومر
پس از آماده شدن مدارک، باید به مراکز معتبر آزمون تومر مراجعه کنید و هزیه آزمون را پرداخت کنید. پس از پرداخت کامل هزینه، شما نام کاربری و رمز عبور سامانه UTS را میتوانید دریافت کنید. در این سامانه نمونه سوالهای آزمون تومر و آزمونهای آزمایشی قرار گرفته شده، که با شرکت در آنها میتوانید سطح خود را بالاتر ببرید. آزمونهای مجازی سامانه UTS، سطح زبان ترکی فرد را میسنجد تا آزمون بر اساس مهارت او برگزار شود. برای همین شرکت در آزمونهای مجازی این سامانه ضروری است.
به دلیل اینکه آزمون تومر یک آزمون بینالمللی است، تمام هزینههای آن به صورت ارزهای بینالمللی پرداخت میشود. پس بخاطر نوسانات زیاد کشورمان که در نرخ ارز وجود دارد، نمیتوان قیمت دقیقی به تومان برای این آزمون بیان کنیم؛ اما میتوان هزینههای این آزمون را به قمت یورو بیان کنیم و فرد شرکت کننده باید با نرخ بهروز هزینههای آزمون تومر را محاسبه کند. هزینههای آزمون نسبت به سطح آزمون متفاوت است. به طور مثال برای دریافت دیپلم تومر شما چیزی حدود 150 یورو و برای دریافت گواهینامه تومر حدود 100 یورو باید پرداخت کنید.
سطحهای آزمون تومر و انواع مدارک آن
افراد پس از اینکه در آزمون تومر شرکت میکنند، مدرکی را دریافت میکنند که نشان دهنده تسلط فرد در زبان ترکی و شرکت در آزمون است. در این آزمون دو مدرک به صورت کلی وجود دارد:
- دیپلم تومر(Diploma): این مدرک همیشه معتبر بوده و با یکبار شرکت در آزمون تومر میتوانید آن را دریافت کنید. با این مدرک میزان تسلط فرد متقاضی به زبان ترکی سنجیده و مورد تأیید قرار میگیرد. افرادی که قصد ادامه تحصیل در ترکیه را دارند، باید حداقل نمره B1 را در این آزمون کسب کنند و کسانی که مایل به کار در ترکیه هستند، باید نمره A2 را کسب کرده تا بتوانند در این کشور مشغول به کار شوند.
- گواهینامه تومر(TOMER Certificate): این گواهینامه بین 6 ماه تا 2 سال اعتبار دارد و در دو سطح مقدماتی و متوسط برگزار میشود. برای اینکه فرد گواهینامه مقدماتی 6 ماهه را کسب کند باید امتیاز B2 را کسب کند و برای اینکه گواهینامه متوسط 2 ساله را به دست آورد باید حداقل امتیاز B1 را به دست بیاورد.
سطحهای آزمون تومر و نحوه امتیاز دهی
آزمون تومر شامل 6 سطح A1 تا C1 است که هر سطح دارای دو بخش است. سطح های این آزمون شامل:
- سطح A1: در این سطح توانایی افراد در پاسخ به سوالات سنجیده میشود، که در صورت پاسخ دادن به سوالها، این سطح را پشت سر میگذارند. فرد باید در این بخش حداقل نمره 20 تا 49 را دریافت کند.
- سطح A2: در این سطح دانشهای پایه فرد سنجیده میشود که نحوه امتیازدهی در این سطح از نمره 50 تا 59 است. در صورت پاسخگویی صحیح فرد به سوالات، او میتواند مدرک سطح مبتدی را دریافت کند.
- سطح B1: در این سطح فرد باید میزان متوسطی از دانش ترکی را کسب کرده باشد تا بتواند بر اساس این دانش کارهای شخصی خود را انجام دهد. این سطح دارای نمره 60 تا 69 است و داشتن سطح B1 برای اکثر دانشگاههای ترکیه قابل قبول است.
- سطح B2: در این سطح فرد باید اطلاعات خوبی از زبان ترکی داشته باشد تا بتواند از زبان ترکی به راحتی استفاده کند. نمرات سطح B2 چیزی بین 70 تا 79 است.
- سطح C1: در این سطح فرد باید اطلاعات بسیار خوبی را در زبان ترکی کسب کرده باشد تا بتواند در سطوع عالی از این زبان استفاده کند. نمرات سطح C1 بین 80 تا 89 است.
- سطح C2: این سطح آخرین سطح در زبان تومر است، به همین دلیل بالاترین سطح در زبان ترکی نیز شناخته میشود که فرد باید زبان ترکی را به صورت عالی بداند و صحبت کند. نمرات این سطح بین 90 تا 100 است.
اگر فردی که هیچ اطلاعاتی از زبان ترکی نداشته باشد باید در دورههای آمادگی تومر شرکت کند و در پایان در آزمون تومر شرکت کند. دورههای زبان تومر به چهار دسته مبتدی، متوسط، پیشرفته و دیپلم تقسیم میشوند که در پایان هر دوره، فرد باید آزمون آن دوره را پشت سر گذاشته تا بتواند مدرک آن دوره را دریافت کرده و به سطح بالاتر برسد.
نحوه امتیازدهی براساس ساختار
بعد از اینکه فهمیدیم برای هر سطح چه امتیازی را باید کسب کنیم، باید بدانیم که بر اساس ساختار باید چه نکاتی را رعایت کنیم تا بهترین امتیاز را دریافت کنیم. این نکات شامل موارد زیر است:
- صحبت کردن: بر اساس ساختار صحبت کردن، شما باید بتوانید به شکل مناسب زبان ترکی استانبولی را صحبت کنید تا بتوانید امتیاز خوب را کسب کنید. حداقل نمرهای که میتوانید از بخش صحبت کردن دریافت کنید 9 نمره و حداکثر نمره قابل کسب 15 است. برای کسب نمره 15 شما باید زبان ترکی را مانند زبان مادری خود به خوبی بلد باشید و مانند بلبل صحبت کنید.
- گوش دادن: بخش بعدی که میتوانید از آن نمره دریافت کنید بخش شنوایی است. در این بخش همانند آزمونهای بینالمللی انگلیسی، یک فایل صوتی برای شما پخش میشود و از شما سوالاتی پرسیده میشود. شما با پاسخ به این سوالات میتوانید نمرات خوبی را کسب کنید. حداقل نمره قابل دریافت در این بخش 15 نمره و حداکثر نمرهای که میتوانید از آن کسب کنید 25 نمره است.
- خواندن: بخش بعدی خواندن صحیح کلمات است. شما باید به خوبی کلمات را بیان کنید. چرا که هم خواندن و هم بیان صحیح کلمات نمره بالایی دارد. در این بخش شما میتوانید حداقل 15 امتیاز و حداکثر 25 امتیاز را دریافت کنید. برای اینکه بتوانید به خوبی بخش خواندن و تلفظ را به خوبی پشت سر بگذارید، میتوانید از فرهنگ لغات ترکی استفاده کنید.
- توشیحات شفاهی: این بخش همانند آزمونهای زبان انگلیسی بوده و موضوعی را به صورت تصادفی به شما میدهند. شما باید اطلاعاتی که از این موضوع دارید را به درستی و با زبان ترکی بیان کنید. حداقل نمره این بخش 6 نمره و حداکثر نمره آن 10 است.
- توضیحات کتبی: بخش آخر این آزمون، توضیحات کتبی است. شما باید یک امتحان کتبی بدهید و باید بتوانید به درستی به سوالات پاسخ دهید. حداقل نمره این بخش نیز 15 نمره و حداکثر نمره آن 25 نمره است.
شما با گذراندن این بخشها میتوانید امتحان را به خوبی پشت سر بگذارید که با دریافت تمام امتیازات میتوانید نمره 100 را کسب کنید.
منابعی که برای آزمون میتوانید استفاده کنید
همانطور که میدانید، برای شرکت در هر آزمونی، به منابع معتبر و رسمی نیاز دارید. به همین دلیل تومر مانند هر آزمونی دارای منابع زیادی است که افراد میتوانند از طریق آنها خود را برای این آزمون مهم آماده کنند. از جمله منابع مهم میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد:
- کتابهای HiTiT: کتابهای HiTiT از مهمترین منابع برای آزمون تومر به شمار میرود. این کتاب به طور خاص برای افراد متقاضی آزمون تومر تهیه و نوشته شده است. اگر میخواهید در آزمون تومر شرکت کنید، پیشنهاد میکنیم که از این کتاب استفاده کنید.
- کتابهای MER: مجموعه کتاب MER نیز از جمله منابع کامل برای آزمون تومر به شمار میرود. در این مجموعه، اطلاعات مهم و کاملی را برای فرد متقاضی بیان شده است. در پایان کتابهای این مجموعه، نمونه سوالات آزمون تومر قرار گرفته که فرد متقاضی میتواند با استفاده از آنها، آزمون را پشت سر بگذارد.
- فرهنگ لغت زبان ترکی: دیکشنری ترکی یکی از دیگر منابعی است که افراد میتوانند برای شرکت در آزمون تومر از آن استفاده کنند. از مهمترین فرهنگهای لغت ترکی میتوان به Büyük Türkçe Sözlük اشاره کرد.
مراکزی که آزمون تومر را برگزار میکنند
آزمون تومر به دلیل اینکه یک آزمون بینالمللی به شمار میرود، در اغلب کشورها مانند ایران برگزار میشود. اما بر اساس اطلاعات وبسایت تومر، مجری اصلی این آزمون دانشکاه آنکارا است. این دانشگاه علاوه بر اجرای آزمون، کارهای دیگر مربوط به آزمون مانند ثبت نام، ارائه دادن مدارک تومر و نتیاج آزمون را نیز انجام میدهد. مرکز تومر شعبات زیادی در سراسر کشور ترکیه نظیر شهرهای: آنتالیا، آلانیا، استانبول، ازمیر و بورسا دارد.
به دلیل قرارگیری کشورترکیه به عنوان یک مقصد مهاجرتی خوب برای تحصیل و کار، هرسال دانشجویان و متقضیان در حال افزایش هستند و به همین دلیل این آزمون در سایر نقاط دنیا و با نمایندگی دانشگاه آنکارا آزمون تومر را برگزار میکنند. به همین دلیل برای مهاجرت به کشور همسایه دیگر نیازی به شرکت در آزمونهای زبان انگلیسی نیست، چرا که هزینههای سنگین سفر از دوش شما برداشته میشود و میتوانید با گذراندن دورههای تومر وقت و هزینهتان را درگیر کارهای مهمتری بکنید.
مزایای شرکت در آزمون تومر در کشور ترکیه
همانطور که فهمیدید مراکز آزمون تومر در ایران نیز وجود دارد، اما بهتر است که این آزمون را در کشور ترکیه انجام دهید. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که با وجود مراکز برگزاری آزمون در ایران، چرا باید در ترکیه آزمون تومر را بدهیم و متحمل هزینههای بیشتری شویم؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
علت انجام آزمون در ترکیه این است که، بیشتر مردم با هدف خرید خانه و سرمایه گذاری به کشور ترکیه مهاجرت میکنند و یا برای انجام امور کاری خود در طول سال بارها به این کشور سفر میکنند. شرکت در مرکز اصلی آزمون تومر در ترکیه و گذراندن دورههای تخصصی آن، دارای امتیازهای قابل توجهی است. به همین علت به این دسته از افراد توصیه میشود که دوره آزمون تومر را در مرکز اصلی پشت سر بگذارنند. همچنین افرادی قصد تحصیل در کشور ترکیه را دارند باید به مراکز برگزاری آزمون تومر در این کشور مراجعه کنند تا بتوانند مدرک زبان خود را بدون مشکل دریافت کنند.
بهترین آزمون بینالمللی ترکیه چیست
شاید کنجکاو باشید و برایتان این سوال پیش بیاد که بهترین آزمون بینالمللی ترکیه چیست؟ شما میتوانید با یک جستوجوی ساده در اینترنت جواب این سوال را پیدا کنید ولی باید بدانید که به چه دلیل این آزمون بهتربن است. آزمون تومر بعد از آزمون یوس (YÖS) بهترین آزمون بینالمللی ترکیه به شمار میرود. آزمونهای دیگری مانند (SAT)، آلس (ALES) و آزمون (GRE) وجود دارد؛ اما آزمون تومر جزو بهترین آزمونهای بینالمللی ترکیه به شمار میرود.
در آزمون تومر بخشهای سادهتری برای گذراندن دوره موجود است و شما سطحهای کمتری را میتوانید پشت سر بگذارید. ولی در آزمونهای دیگر علاوه بر اینکه باید از دانش خوبی در زبان ترکی بهره مند باشید، باید در زبان انگلیسی و درسهایی مانند ریاضی، مقاله نویسی، درک مطلب و اطلاعات عمومی حرفی برای گفتن داشته باشید. بعد از اینکه تصمیم خود را برای شرکت در آزمون تومر گرفتید، بهتراست با نکاتی درباره این آزمون آشنا شوید:
- حداقل نمره مُجازی که شما میتوانید با آن به دانشگاه وارد شوید، 60 میباشد.
- گواهینامههای این آزمون فقط به دو شکل صادر میگردد و فقط این دو مدرک مورد قبول دانشگاههای ترکیه است.
نحوه برگذاری کلاسهای آمادگی آزمون
کشور ترکیه مانند کشورهای انگلیسی زبان، شرایط آموزشی را به گونهای تعبیه کرده که همانند سیاست آن کشورها، یک زبان رسمی را به عنوان یکی از شرایط پذیرش تحصیلی قرار داده است. بنابراین یکی از شروط قبولی در دانشگاهها، موفقیت در آزمون ترکی تومر است. به همین دلیل کشور ترکیه برای جذب بهتر افراد خارجی، کلاسهای آمادگی را برای این آزمونها برگزار میکند که دورههای فشرده این کلاسها به مدت یک ماه است و هر کلاس 2 ساعت و کلاسهای عادی آن به مدت 6 ماه است که هر کلاس به مدت 2 ساعت زمان میبرد. افرادی که قصد کار و تحصیل در کشور ترکیه را دارند، اهمیت بسیار زیادی برای این کشور دارند؛ از این رو کشور ترکیه با ایجاد کلاسهای آمادگی تلاش میکند تا نیروهای جوان بیشتری را جذب کند.
تفاوت آزمون تومر با آزمونهای بینالمللی انگلیسی
آزمون تومر شاید تفاوت زیادی با آزمونهای بینالمللی زبان انگلیسی نداشته باشد و از لحاظ ساختاری و سطحی شبیه به یکدیگر باشند، اما از نظر تایید دانشگاهها و مراکز با یکدیگر تفاوت زیادی دارند. اغلب دانشگاههای ترکیه این شرایط را برای دانشجویان خارجی فراهم میکند تا بتوانند از طریق مدرک زبان انگلیسی وارد این کشور شده و مشغول به تحصیل شوند؛ اما برخی از این دانشگاهها به این شکل نیست و اغلب دانشگاههای خوب ترکیه، شرایطی مانند گذراندن آزمون ترکی تومر را ایجاد کرده اند. در این دانشگاهها افراد خارجی باید این آزمون را پشت سر بگذارنند که علاوه پشت سر گذراندن آزمون باید نمره بالایی نیز کسب کنند. حداقل سطح انتخابی برای این دانشگاهها B1 است و فرد دانشجو باید برای گذراندن این مرحله تمام تلاش خود را کند.
دیگر تفاوت این آزمونها، پیدا کردن کار از طریق این آزمونها است. بیشتر شرکتها برای جذب افراد، مدارک زبان انگلیسی را همانند دانشگاهها قبول میکنند و این اجازه را به فرد میدهند که در آنجا کار کند. اما برخی از شرکتهای بزرگ برای جذب افراد خارجی، نیازمند فردی هستند که هم مدارک زبان انگلیسی و هم مدارک زبان ترکی تومر را داشته باشد. البته نگران نباشید، چرا که این امر دشوار نیست و شما میتوانید با مدرک A2 در این شرکتها شروع به کار کنید. البته باتوجه به قانون پذیرش تحصیلی دانشگاهی مربوطه در رشتههای ارشد و دکترا، دیگر نیازی به گذارندن دورهای آزمونی تومر را ندارند و میتوانند در برخی موارد مدارک زبان انگلیسی خود را به کارفرما نشان داده و مشغول به کار شوند.
چه کسانی باید در آزمون ترکی تومر شرکت کنند
بنابر اعلام دپارتمان دانشگاهی ترکیه، سطح درخواست مدرک تومر در رشتههای دانشگاهی مختلف، متفاوت است. به طور مثال برای تحصیل در رشتههای دندانپزشکی، پزشکی و داروسازی شما باید سطح C1 را دریافت کنید. برای رشتههای مهندسی در ترکیه، میتوانید سطوح B1 یا B2 را داشته باشید. اما با اعلام کارشناسان اخذ پذیرش تحصیلی، برای اینکه بتوانید در مقاطع ارشد و دکترا تحصیل داشته باشید، باید سطح B2 از این آزمون را داشته باشید.
آزمون تومر؛ اولین گام برای مهاجرت به ترکیه
همانطور که تا این بخش از متن همراه ما بودید، اطلاعاتی در مورد آزمون تومر بیان کردیم. آزمون تومر سکوی پرتابی برای مهاجرت شغلی یا تحصیلی است. از طریق این آزمون شما میتوانید در بهترین دانشگاهها تحصیل و در بهترین شرکتهای ترکیه مشغول به کار شوید و کیفیت زندگی خود را بالا ببرید. ظرفیت کلاسهای آمادگی تومر، در حدود 15 تا 25 دانشجو است که هزینه این کلاسها اغلب با ارز یورو قابل پرداخت است.
این نکته مهم را بدانید که برای ثبت نام در آزمون تومر نیازی به گرفتن ویزای ترکیه نیست و شما میتوانید بدون ویزا برای گذراندن این آزمون به این کشور بروید. این را بدانید سامانه UTS 3 الی 2 روز قبل از آزمون فعال شده و شما میتوانید قبل از امتحان اصلی، آن را رد کنید. همچنین آزمونهای دانشگاه آنکارا بدلیل شرایط کرونا دیگر حضوری نیست و شما میتوانید آزمون ترکی تومر را به صورت آنلاین بدهید.
علاوه بر همه این موارد، از 2 سال قبل در دانشگاه تهران، آزمون ترکی تومر درحال برگذاری است و افراد میتوانند این آزمون را در آنجا پشت سر بگذرانند. شاید دانشگاه آنکارا مبدا اصلی این آزمون باشد، اما دانشگاه تهران نیز با دریافت اعتبار از دانشگاه آنکارا، این آزمون را برگذار میکند.
دیدگاهتان را بنویسید